Zdrowie

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego

Posted On Październik 30, 2018 at 2:01 pm by / No Comments

Zabieg usunięcia woreczka żółciowego nie jest z punktu widzenia medycznego zbyt skomplikowaną operacją. Zaledwie po kilku dniach od zabiegu w pełni sprawny pacjent może opuścić szpital i udać się do domu. Niestety z punktu widzenia jego wygody nie jest to koniec. Jak informuje poradnia dietetyczna cmp, aby proces leczenia przebiegał możliwe szybko i bezproblemowo, konieczne jest stosowanie specjalnej diety po usunięciu woreczka żółciowego.

Jak jeść podczas procesu leczenia?

Podstawową zasadą, na której powinna opierać się dobra dieta po usunięciu woreczka żółciowego, to jedzenie potraw lekkostrawnych i bogatych w błonnik. Najlepiej jeśli posiłki podczas tej diety będą przygotowywane przy pomocy gotowania lub ewentualnie na parze.
Potrawy powinny opierać się w głównej mierze na warzywach i owocach. Dopuszczalne są produkty węglowodanowe np. ryż, płatki owsiane, mąka pszenna.
Oprócz tego można spożywać:

– chude mięsa i wędliny,
– ryby,
– chude przetwory mleczne.

Czego unikać?

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego ogranicza spożywanie wielu potraw, produktów i płynów. Do tych produktów, których spożycie powinno być wstrzymane zaliczyć można:

– tłuste mięsa i przetwory mleczne,
– kwaśne kefiry i maślanki,
– warzywa strączkowe,
– ostre przyprawy,
– alkohol,
– kawę i herbatę,
– papierosy.

Jak więc widać, dieta ta może dla wielu osób okazać się prawdziwą udręką, która będzie bardzo trudna do zrealizowania. Warto się jednak nieco poświęcić, ponieważ prawidłowe przeprowadzanie tej diety ma niebagatelny wpływ na proces leczenia i szybkość powrotu do pełnego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *